Narod koji zna tajnu dugovječnosti: Žive 100 godina, vitalni su i ne znaju za bolesti

38 3

POČETKOM 1970-ih National Geographic objavio je opsežnu seriju članaka kojom su istražili tajne dugovječnih ljudi širom svijet. Narod Hunza, koji živi u dolini Hunza, na sjeveru Pakistana, jedan je od tih naroda. Fascinirali su svijet.

Ovaj narod živi u plodnoj dolini na vrlo velikoj nadmorskoj visini. Ondje prevladava poljoprivredna djelatnost, krajolik je prekrasan tijekom cijele godine i slovi za utopijsko okruženje jer pruža izolaciju od ostatka svijeta. Štoviše, neki kažu da je dolina Hunza bila osnova za Shangri-la u romanu Izgubljeni horizont iz 1933. godine.

Koliko dugo Hunze žive?

Nitko zapravo ne zna koliko dugo žive pripadnici ovog naroda. Liječnici su ih pregledali i pretpostavili koliko imaju godina. Činjenica je da se u svim izvještajima spominju kao starija populacija, vitalna i bez bolesti.

Kako se čuvaju od bolesti?

Ukratko – vježbaju. Okruženje u kojem žive Hunze je planinsko pa je teren iznimno neravan. Sela su izolirana i stara više od 1000 godina. Tim ljudima ne preostaje ništa drugo nego kretati se strmim i zahtjevnim grebenima.

Uz to, obradiva zemlja se ne nalazi uvijek uz njihove kuće. Ponekad je udaljena i dva sata hoda od sela.

Što jedu?

Hunze jedu uglavnom biljnu hranu i to sirovu. Budući da su toliko izolirani od ostatka svijeta, nemaju pristup velikoj količini energenata za kuhanje hrane, kao ni mnogo životinja na raspolaganju za jelo pa hranu sade i skupljaju. Uzgajaju marelice, trešnje, grožđe, šljive i breskve. Jedu i puno žitarica, poput pšenice, ječma i prosa.

Jesu li sretni?

Apsolutno. U stvari, neki istraživači nazivaju ih najsretnijim ljudima na zemlji. Strastveni su i poletni.

Što možemo naučiti od ovog naroda?

Njihove tri glavne vodilje su: jedite sirovo voće i povrće, svakodnevno vježbajte i gledajte pozitivno na svijet.

Related Post

There are 3 comments

Leave a comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.